Mistake: use of rinse mode instead of waste (use of alum)

Automatic pool cleaners, vacuum heads, pool covers,
decks, fencing, pool alarms and security ....
Blueturtle
I'm new here
I'm new here
Posts: 2
Joined: Sat 18 May, 2019 02:55

Mistake: use of rinse mode instead of waste (use of alum)

Postby Blueturtle » Sat 18 May, 2019 03:11

Hi everyone,

This is my first post and I want to thank you in advance for reading it and helping me.

This morning, I have cleaned my pool (which was very dirty) after using alum and everything went well.
The big issue is that my pump was on "rinse" mode instead of "waste" mode during the whole process.

I am worried about the consequences on my sand filter.
Does anyone knows if this represents a big problem? If yes, could you please tell me what I need to do?

Thank you very much for your help.

O.


Denniswiseman
Pool Industry Leader
Pool Industry Leader
Posts: 1161
Joined: Tue 06 Sep, 2011 05:48
My Pool: 10k inground fibreglass, Telescopic Cover, Hayward Powerline pump, Quality filter with glass media, 27kw output heat pump, K-2006C test kit
Location: United Kingdom

Re: Mistake: use of rinse mode instead of waste (use of alum)

Postby Denniswiseman » Sat 18 May, 2019 05:34

Welcome Blueturtle
If you vacuumed the alum on rinse then you have clogged up your sand filter. That's why they say run to waste to miss the filter
Either take the sand out and clean it or replace the sand
Teapot
Swimming Pool Superstar
Swimming Pool Superstar
Posts: 894
Joined: Tue 17 Oct, 2017 10:52
My Pool: 12 x 24 (45m3) liner pool, Triton TR60 filter with AFM glass media (Activate) and variable speed pump running 0.08HP
Location: UK

Re: Mistake: use of rinse mode instead of waste (use of alum)

Postby Teapot » Sat 18 May, 2019 05:55

Might be worth a 24 hour soak in filter cleaner to try and loosen the grains. Various filter cleaners on the market from nitric acid (nasty stuff) to strong detergents. Nasty stuff works best IMO.
Blueturtle
I'm new here
I'm new here
Posts: 2
Joined: Sat 18 May, 2019 02:55

Re: Mistake: use of rinse mode instead of waste (use of alum)

Postby Blueturtle » Sun 19 May, 2019 04:57

Hi,

Thank you both for your replies.
I guess I'll try to use a filter cleaner first.

Return to “Pool Equipment & Other Pool Maintenance”

Who is online at the Pool Help Forum

Users browsing this forum: CommonCrawl [Bot] and 0 guests