Help! Filter Problems!

Adding chemicals, vacuuming, backwashing,
brushing, filter care, filter cleaning, replacing
worn or broken pool parts
mattlee12
Pool Newbie
Pool Newbie
Posts: 3
Joined: Sun 04 Sep, 2016 11:34

Help! Filter Problems!

Postby mattlee12 » Sun 04 Sep, 2016 11:54

Hi,

I'm relatively new to the pool scene having just moved into a new house with an in-ground pool. For the first couple of weeks the system was running fine (despite there being air bubbles coming through the jets). However in the past week, whenever the filter is on (Hayward ProGrid DE4820) the jets have no power whatsoever. When I set the pool to recirculate however the jets are back to full power, which makes me think there is a problem with the filter. This has led to the pool turning green with algae.
I know this may not be very clear and I'll try and answer any questions, any help would be appreciated!

Thanks


Denniswiseman
Swimming Pool Superstar
Swimming Pool Superstar
Posts: 335
Joined: Tue 06 Sep, 2011 05:48
My Pool: 10k inground fibreglass, Telescopic Cover, Hayward Powerline pump, Quality filter with glass media, 27kw output heat pump, K-2006C test kit
Location: United Kingdom

Re: Help! Filter Problems!

Postby Denniswiseman » Sun 04 Sep, 2016 15:09

You are sucking in air on the suction side of the pump. Check for loose connections and lubricate the pump basket lid "O" ring with silicon grease. Check the water level at the skimmer it should be about 2/3 of the way up.
When you recirculate do the air bubbles stop
If you have algae you need to Slam follow it exactly how it says
Denniswiseman
Swimming Pool Superstar
Swimming Pool Superstar
Posts: 335
Joined: Tue 06 Sep, 2011 05:48
My Pool: 10k inground fibreglass, Telescopic Cover, Hayward Powerline pump, Quality filter with glass media, 27kw output heat pump, K-2006C test kit
Location: United Kingdom

Re: Help! Filter Problems!

Postby Denniswiseman » Sun 04 Sep, 2016 16:39

Recirculating won't cause algae but low chlorine will
How are you testing?
Can you post you numbers back here?
mattlee12
Pool Newbie
Pool Newbie
Posts: 3
Joined: Sun 04 Sep, 2016 11:34

Re: Help! Filter Problems!

Postby mattlee12 » Sun 04 Sep, 2016 16:53

I've tried the silicon grease on the O-ring and I can't find any air leaks -the jets still lose pressure. The pressure on the filter starts off at ~8psi with the jets going strong and then rises to ~20psi where they become very weak. When I recirculate I still have air bubbles however the jets are strong.
mattlee12
Pool Newbie
Pool Newbie
Posts: 3
Joined: Sun 04 Sep, 2016 11:34

Re: Help! Filter Problems!

Postby mattlee12 » Sun 04 Sep, 2016 17:07

pH - 7.6
Free chlorine - 6.6 (started shocking the pool to remove the algae)
CC - 0
Total alkalinity - 90
CYA - <30
I use Taylor Complete FAS-DPD chlorine test kit
Denniswiseman
Swimming Pool Superstar
Swimming Pool Superstar
Posts: 335
Joined: Tue 06 Sep, 2011 05:48
My Pool: 10k inground fibreglass, Telescopic Cover, Hayward Powerline pump, Quality filter with glass media, 27kw output heat pump, K-2006C test kit
Location: United Kingdom

Re: Help! Filter Problems!

Postby Denniswiseman » Mon 05 Sep, 2016 01:40

That's good
Have you checked out for your pool Pool Levels and
Chlorine / CYA Chart

Return to “Routine Pool Cleaning & Maintenance”

Who is online at the Pool Help Forum

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests