Sand filter problems

Adding chemicals, vacuuming, backwashing,
brushing, filter care, filter cleaning, replacing
worn or broken pool parts
davethewave
Pool Newbie
Pool Newbie
Posts: 1
Joined: Wed 23 Sep, 2009 10:17
My Pool: 7m x 4m lined
Location: france

Sand filter problems

Postby davethewave » Wed 23 Sep, 2009 10:32

My sand filter is causing and and small debris to bedeposited back into the pool after backwashing. i rinse afetr backwashing and then commence the pump but all the sand that was originally in the bottom of the pool slowly enters via the jets. Small leaf debris, et., that aws previously vacuumed up also appears.

Would it be broken laterals in the filter or the connector tube in the c entre o the filter has become detached.

The switch at the top of the filter is acting normally - no grinding or stiffness.

Any suggestions?????


timthepoolguy

Sand filter problems

Postby timthepoolguy » Thu 24 Sep, 2009 20:44

how about a de filter? That would solve the problem.
Me...
Swimming Pool Superstar
Swimming Pool Superstar
Posts: 302
Joined: Thu 26 Feb, 2009 11:11

Sand filter problems

Postby Me... » Tue 29 Sep, 2009 00:52

You got it Dave. Broken or crack lateral, standpipe, air bleeder tube etc. In filter mode the first bit of loose sand will leave the filter and create a small pocket and the media leakage will stop. Backwashing stirs up the media and allowing enough to leak through on filter to create another pocket. As the hole/crack gets bigger more media will leak until it finally will not create a pocket, it will simply blow all the media back to the pool.

Solution is to open it up and inspect all the internals for cracks etc.

Return to “Routine Pool Cleaning & Maintenance”

Who is online at the Pool Help Forum

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests