Losing pressure when vacuuming

Automatic pool cleaners, vacuum heads, pool covers,
decks, fencing, pool alarms and security ....
Pool Newbie
Pool Newbie
Posts: 1
Joined: Thu 22 Oct, 2009 17:53
Location: California

Losing pressure when vacuuming

Postby borges23 » Thu 22 Oct, 2009 18:08

The circulation water is good on a daily basis. Once I begin to vacuum, the pressure goes from 10 to 3 and the vacuum hardly pulls the water from the pool. When I pull the hose from the skimmer the pressure goes back up to 10. Any ideas to solve this problem would be greatly appreciated. Thanks in advance.

User avatar
Swimming Pool Pro
Swimming Pool Pro
Posts: 199
Joined: Tue 08 Sep, 2009 10:40
Location: Pleasanton, CA, USA

Losing pressure when vacuuming

Postby mas985 » Thu 22 Oct, 2009 18:25

Something is probably stuck in the vacuum or the hose.
Hydraulics 101 ; Pump and Pool Spreadsheets ; Pump Ed 101
18'x36' 20k gallon plaster/gunite pool, 1/2 HP 2sp pump, Aqualogic PS8 SWCG, 420 sq-ft Cartridge Filter, Solar Panels, 6 jet spa, 1 HP jet pump, 400k BTU NG Heater

Losing pressure when vacuuming

Postby Guest » Fri 23 Oct, 2009 11:01

The pump is become water starved and may be sucking air too. Try open the main drain a bit and see if that helps.
Pool Care Proficient
Pool Care Proficient
Posts: 45
Joined: Sat 15 Aug, 2009 10:49
Location: Oregon

Losing pressure when vacuuming

Postby RMS1 » Thu 29 Oct, 2009 17:40

Yes, the hose could have an object in it. the hose might be cracked somewhere.

http://www.clean-pool-and-spa.com/swimm ... cuums.html

Return to “Pool Equipment & Other Pool Maintenance”

Who is online at the Pool Help Forum

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests