No Chlorine At All

SWGs, salt water chlorine generators, chlorinators,
ozone generators, UV systems, . . .
kturner
Pool Enthusiast
Pool Enthusiast
Posts: 29
Joined: Sat 11 Jul, 2009 12:53
My Pool: new 14x31 fiberglass pool sand filter with pentair
chlorine generator model ic20.Chlorine will not
register when tested it shows salt content is good
water test showed no calcium water is very clear.
I am at a loss with this please help.
Location: arkansas

No Chlorine At All

Postby kturner » Sat 04 Sep, 2010 20:53

I have a new ic 20 pentair salt generator i have had it set on 80% still no reading
i took a test sample today none at all.my cya is at 30 they say is fine i just dont
have any idea.it has been only about 80 degrees and down in the upper 50s and low
60s at nite so not much is getting burned up.if i shock i get a reading for a few days
and then it falls slowly.my ic 20 iseems to be working fine? Please any advice
ph 7.4 alk 100 tds 0 fc 0 tc 0 cya 30.


lbridges
Swimming Pool Pro
Swimming Pool Pro
Posts: 119
Joined: Sat 05 Dec, 2009 17:25
My Pool: Geometric 16K gal shotcrete w/exposed aggregate; Pentair EasyTouch w/wireless, 2 Intellibrites, VS-3050 pump, C&C 200 Filter, IC-40 SWG; Heliocol solar. Rocky's reel
Location: Space Coast, Florida

No Chlorine At All

Postby lbridges » Sun 05 Sep, 2010 07:21

SWGs excel at maintaining a level of chlorine, once the level has been established by alternate means.

They generally will not produce enough chlorine to kill off an algae outbreak - which you might have. Also the Pentair documents will tell you that you should have CYA around 70 IIRC. Without the right level of CYA it may not be able to produce enough to defeat the effects of sun, bathers, etc.

Also there seems to be some issue with the numbers you posted. I have a hard time believing you have a TDS number of zero. How are you getting your numbers.

And finally, are all the lights on the IC-20 green once it's done with its internal check on start up?
kturner
Pool Enthusiast
Pool Enthusiast
Posts: 29
Joined: Sat 11 Jul, 2009 12:53
My Pool: new 14x31 fiberglass pool sand filter with pentair
chlorine generator model ic20.Chlorine will not
register when tested it shows salt content is good
water test showed no calcium water is very clear.
I am at a loss with this please help.
Location: arkansas

No Chlorine At All

Postby kturner » Sun 05 Sep, 2010 08:05

All lights are on tds was tested by a pool company not myself i had high levels of tds about three weeks
ago and drainded pool down.The owners manual does say keep at about 70 but the pool company
who sells the same ic20 i have says i should be getting chlorine at my current reading.So should i
bring cya level up or leave it and manually bring my chlorine level up and see if it maintaine a
good reading.
lbridges
Swimming Pool Pro
Swimming Pool Pro
Posts: 119
Joined: Sat 05 Dec, 2009 17:25
My Pool: Geometric 16K gal shotcrete w/exposed aggregate; Pentair EasyTouch w/wireless, 2 Intellibrites, VS-3050 pump, C&C 200 Filter, IC-40 SWG; Heliocol solar. Rocky's reel
Location: Space Coast, Florida

No Chlorine At All

Postby lbridges » Sun 05 Sep, 2010 10:20

Yes you should be getting chlorine from the unit, but it won't produce enough to overcome algae or if the pool is in the sun with such a low CYA number.

Take some water straight from the return back to the pool and check that for chlorine - make sure it's taken when the IC-20 is producing (80% means 80% on, 20% off - should see some bubbles if it's on).

Personal example: My pool is 16K gallons and I have a Pentair IC-40. When it was first installed there was between 30 and 40ppm CYA because the pool builder and their pool maintenance tech weren't communicating. I had to run the IC-40 at 60% duty cycle 10 hours a day to keep FC up to the right level. After checking the CYA a bunch of time, helping them find out their mistake, and bumping up the CYA to 70, I now run the same unit at 20% duty cycle.
kturner
Pool Enthusiast
Pool Enthusiast
Posts: 29
Joined: Sat 11 Jul, 2009 12:53
My Pool: new 14x31 fiberglass pool sand filter with pentair
chlorine generator model ic20.Chlorine will not
register when tested it shows salt content is good
water test showed no calcium water is very clear.
I am at a loss with this please help.
Location: arkansas

No Chlorine At All

Postby kturner » Sun 05 Sep, 2010 10:33

No algae in the pool at all and is very very clear water i will get some stabilizer today and raise the level
up.should i use shock to get chlorine up now or bleach.
lbridges
Swimming Pool Pro
Swimming Pool Pro
Posts: 119
Joined: Sat 05 Dec, 2009 17:25
My Pool: Geometric 16K gal shotcrete w/exposed aggregate; Pentair EasyTouch w/wireless, 2 Intellibrites, VS-3050 pump, C&C 200 Filter, IC-40 SWG; Heliocol solar. Rocky's reel
Location: Space Coast, Florida

No Chlorine At All

Postby lbridges » Sun 05 Sep, 2010 10:50

I'd use whatever was cheaper - some shock has CYA.

I'd also test the water right where it enters the pool - the IC-20 could be malfunctioning.
kturner
Pool Enthusiast
Pool Enthusiast
Posts: 29
Joined: Sat 11 Jul, 2009 12:53
My Pool: new 14x31 fiberglass pool sand filter with pentair
chlorine generator model ic20.Chlorine will not
register when tested it shows salt content is good
water test showed no calcium water is very clear.
I am at a loss with this please help.
Location: arkansas

No Chlorine At All

Postby kturner » Sun 05 Sep, 2010 10:53

Ok thanks .
kturner
Pool Enthusiast
Pool Enthusiast
Posts: 29
Joined: Sat 11 Jul, 2009 12:53
My Pool: new 14x31 fiberglass pool sand filter with pentair
chlorine generator model ic20.Chlorine will not
register when tested it shows salt content is good
water test showed no calcium water is very clear.
I am at a loss with this please help.
Location: arkansas

No Chlorine At All

Postby kturner » Sun 05 Sep, 2010 11:18

I just took a sample of water from a jet and got a .5 and 1.0. Reading so it must be working ok.
floridapooltech
Swimming Pool Superstar
Swimming Pool Superstar
Posts: 307
Joined: Wed 17 Feb, 2010 22:47
My Pool: License # CPO34-283076
Location: Tampa Bay, FL

No Chlorine At All

Postby floridapooltech » Sun 05 Sep, 2010 11:51

kturner wrote:I just took a sample of water from a jet and got a .5 and 1.0. Reading so it must be working ok.



You should be producing about 3 ppm. How much salt do you have in your pool? Did they test for that? I would recommend being around 3500 ppm.
Florida Pool Tech is a Florida certified service company headquartered in Tampa, Florida employing the best technicians and installers in the industry! Vist us at http://www.floridapooltech.com

Specializing in pool service and pool repair
kturner
Pool Enthusiast
Pool Enthusiast
Posts: 29
Joined: Sat 11 Jul, 2009 12:53
My Pool: new 14x31 fiberglass pool sand filter with pentair
chlorine generator model ic20.Chlorine will not
register when tested it shows salt content is good
water test showed no calcium water is very clear.
I am at a loss with this please help.
Location: arkansas

No Chlorine At All

Postby kturner » Sun 05 Sep, 2010 12:30

It is 3400

Return to “Salt Water Chlorine Generators, Ozone, UV”

Who is online at the Pool Help Forum

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests